SANCRAIU
  

SINCRAIU
SINCRAIU
SINCRAIU
Zona dintre Huedin si Cluj este cunoscuta de maghiari sub numele de Kalotaszeg. Este o zona interesanta din punct de vedere geografic, istoric, dar mai ales etnografic
Acesta este un loc deosebit unde cultura maghiara a ramas intacta. Zona include 40 de sate. Traditia populara este înca vie, iar locuitorii îsi poarta cu mandrie frumoasele costume populare. Broderia din zona este renumita.
Sîncraiu (
Kalotaszentkirály în maghiara), unul din cele mai frumoase sate din zona Calatei, este construit pe malurile raului Calata, la o distanta de circa 6km de Huedin. Muntii înconjuratori sunt dominati de varful Vladeasa (1836m). Varietatea peisajului - chei, pesteri, cascade si paduri, reprezinta ocazia unor plimbari sau ascensiuni de neuitat. Cele sapte lacuri artificiale îsi asteapta pescarii, pe cei ce practica scufundarile sau sporturile nautice.
Sîncraiu a fost atestat documentar pentru întaia oara intr-un document datand din 1288, biserica sa fiind construita in secolul XIII.
Satul este renumit si datorita mestesugarilor deosebit de priceputi - dulgheri, fierari, tamplari, cojocari, zidari.
În zilele noastre, Sîncraiu are o populatie de aproximativ 1200 locuitori, din care circa 90% sunt maghiari, 10% fiind romani.
De aici puteti face excursii de o zi la barajul si lacul Fantanele-Belis, la Pietrele Albe, un impresionant abrupt de calcar, la cascada Rachitele sau la arborii de Sequoia de pe Dealul Domnului, în vecinatatea satului Sacuieu.
Si nu în cele din urma, locuitorii din comuna, cu o îndelungata experienta în agroturism, va invita din adancul inimii sa le calcati pragul casei, ca musafir de onoare.

Nu ne ramane decat sa va uram


"BINE ATI VENIT LA SINCRAIU!"

Descoperiti singur oferta de cazare a zonei SINCRAIU
S I N C R A I U
P E T R I N D U
   
SINCRAIU
PETRINDU
Pensiunea
KECSKÉS KÚRIA

Locuri: 8Detalii
Pensiunea
MAGNOLIA
Locuri: 37Detalii